Tirana International Film Festival

Cinema Short Film Festival
fiction, documentaries, animation and experimental
November 26 - December 02, 200
7

This Festival is made possible with the support of
NATIONAL CENTER OF CINEMATOGRAPHY


 

 

home  news  the festival  programme  history  submit   sponsors   partners   staff   contactTIFF 2007
 

 

 

 

 


STAFF


 


INTERNATIONAL COMPETITION JURY
 


Dania Appolloni
 

 

Alexander Manic

Graduated in 2000 on Literature – major in History and Critics of Cinema, “La Sapienza” University in Rome. In 2005 takes a Master degree in Press offi ce for Cinema, organized by the School of Cinema of Rome.
Product Placement Supervisor of “Armonia”Production for the movie “Come tu mi vuoi” by Wolfango De Biasi. Production Coordinator for “Heat” Production srl movie “Valzer” by Salvatore Maira. In 2006 is Production
Coordinator for “Heat” Production srl movie“L’Abbuffata” by Mimmo Calopresti, starring Diego Abatantuono and Gerard Depardieux. In 2002 she teaches the Theory and Techniques of Cinema at the Casperia Institute of Rimini in the frame of the “Cinema and School” project. organiser of the 2001 edition of orte Short Film Festival. Director of the second edition of CoRToVITERBo 2007 Short Film Festival. Appolloni collaborated with “Istituto Luce” in the fi eld of archiving and editorial activities mainly dealing with MIFED of Milan, MIPTV of Cannes and Heat Production srl.

 

After studying at the Philosophical Faculty of the Cologne University,
he moved to Prague to attend FAMU, the renowned film and TV academy.
There he directed a short called Astropolitan, which premiered at the International Belgrade Film Festival and earned Mani success early in his career. While working as a translator for Emir Kusturica’s Underground, he agreed to shoot a documentary on Kusturica called Shooting Days, which has won critical acclaim and has been

 


Edi Topi
 

Sam Green

 

Cristiano Palozzi

Sam Green is a San Francisco-based
documentary fi lmmaker. Green received
his master’s degree in journalism from the
University of California, Berkeley, where he
studied documentary with acclaimed fi lmmaker Marlon Riggs. His most recent fi lm The Weather Underground was nominated for an Academy Award, broadcast nationally on PBS, and included in the 2004 Whitney Biennial.
His other award-winning documentaries
include lot 63, grave c, The Rainbow Man/
John 3:16, n-Judah 5:30, and Pie Fight ’69. Mr. Green currently teaches at the University of San Francisco and the San Francisco Art Institute. He has received grants from the Creative Capital, Rockefeller and Guggenheim Foundations, as well as the national
Endowment for the Arts. He has been a
resident at the MacDowell Colony, the Bellagio Study and Conference Center, the Yerba Buena Center for the Arts, and the Marin Headlands Center for the Arts.
http://www.samgreen.to

 

Cristiano Palozzi is a director, and audiovisual manager. Since 1991, he established an artistic and co - production partnership with Antonella Sica, carrying out all future project and
co-directing Genova Film Festival, one
of the most important cultural events for Italian fi lm makers, well known for the competition of short movies and documentaries (about 600 movies applying form Italy).
Editor and fi lm critic in different countries like Bulgaria, Ireland, Canneries Islands, Japan, norway, Russia, South Africa, and Hungary.
He is one of the members of the Promotion Committee, of national Center of Short fi lm.
Additionally, he is the director of Genova Film Festival.

   

ALBANIAN COMPETITION JURY
 


Bashkim Hoxha
 

 

Kristaq Mitro

Nga dora e shkrimtarit Bashkim Hoxha kanë dalë me rradhë veprash si : “Dëshmitari i Shkretëtirës”, “Hotel Ballkan”,
“Mbreti i Vesës”, “Mot i keq për dashuri”, “Fjalë të ndyra dashurie”, “Njeriu tjetër”, “Një lolo dhe një mbret”, “Unë dhe Mefi stofeli” (dramë), “Ftesës për gjyq”, “Këngë dashurie dhe korba”, “Qyteti pa dashuri”.
Hoxha është në kulmin e krijimtarisë së tij dhe një emër, që nuk i mungon asnjëherë publikut.
“Sakrifi ca” është sprova e fundit e tij në letrat shqiptare. Bashkim Hoxha has created many known novels as “ The witness of the desert”, “ Hotel Balkan”,
< Love’s dity wprds”< Me and Mefi stofel”, “ Love songs and crows”, etc. He is on the pick of his creativity.
 

 

Kristaq Mitrro eshte nje nder Kineastet me te njohur I fi lmit Shqiptar. Karrierra e tij si regjizor fi llon me vitin 1976 me Filmin „
Dimri i fundit“ dhe me pas per 30 vjet ka krijuar mbi 12 fi lma artistik dhe nje sere dokumentaresh nder te cilet disa jane vleresuar me shume cmime si kupa e Festivali te peste kombetar dhe cmimi i
jurise ne Festivalin Ndrekombetar
te Kajros.
Kristaq Mitro is one of the most known Albanian fi lmmakers . His career stars in 1976 with “ Dimri I Fundit”. For more than 30 years he has created over 12 features
fi lms and many documentaries for whom he got he Jury Price in Cairo International Film Festival and the main price at the 5th national Film Festival.


Esat Mysliu
 

Lindur me 22 prill 1946. Fillon punë pranë Kinostudios “ Shqipëria e Re”. Është regjisor i fi lmave artistik si: “ Zemra ëe nuk plaken”, “ Ata ishin katër”, “ Rruga e lirisë”, “ Nata e parë e lirisë”, “ Hijet që mbeten pas”, “Rrethi i kujtesës”, “ Vitet e pritjes”, “Nata”.Në krijimtarinë ka edhe fi lma dokumentar nga të cilët: “ Koha jonë”, “ Nuk harrojmë”, “ Të zhdukurit”, “ Udhëtim në Malin e Shenjtë”, “ Meteorat”, “ Onufri”, “Manastiri i Ardenicës”, “ Tunel”. Shumë nga këto fi lma artistikë dhe dokumentarë kanë fi tuar një sërë cmimesh kombëtare dhe ndërkombëtarë dhe janë prezantuar në festivale ndërkombëtare. Born on the 22 April 1946. He worked at the Albanian fi lm studios, Kinostudio “Shqipëria e Re”. Director of the fi ction fi lms: “Hearts that never become old”, “They were in four”, “The freedom’s way”, “The fi rst night of liberty”, “Shadows remain behind”, “The circle of memory”, “Waiting years”, “The night”. He directed as well the documentary movies: “Our time”, “We do not forget”, “Disappeared”, “A voyage in the sacred mountain”, “ Meteorat”, “Onufri”, “Ardenica’s Monastery”, “The tunnel”. Winner of several prizes in the frame of local and international fi lm festivals.


MEDIA JURY

 

Fjodora Fjora
TV Klan

 

Milena Selimi
Revista Kult

Sokol Shahmeti
Gazeta Korrieri

 

Rovena Rozhani
TV Koha


Alma Mile
Gazeta Shekulli
 
   

 FACTS AND FIGURES OF 4th EDITION - 2006

Over 800 films from 67 different countries all over the world have applied at the fourth edition of TIFF'06,  412 authors applied in the category of fiction, 194 in animation, 87 in documentary and 68 in experimental Program of the 4th edition: 144 films, 8 full length.
 
 ALBANIAN ART INSTITUTE
info@tiranafilmfest.com

 


TIFF 2006
AWARDS '06

TIFF 2005
AWARDS '05
TIFF 2004

AWARDS '04
TIFF 2003
AWARDS '03

Other editions
What happened

TIFF '06

Special Guest
GORAN  PASKALJEVIC


Special Guest

CAVEH ZAHEDI

SCANDINAVIAN
SHORT PANORAMA

Selected by
Karolina Lidin

"The Shutka
Book of Records
"
by Aleksandar Manic
 

Festival Guests


Ken Loach present in TIFF '05

Tickets
Directors :
 Ken Loach,
 Ermanno Olmi,
 Abbas Kiarostami


Goran Paskaljevic

Nick Broomfield


Poetic Cinema
Carl Henrik Svenstedt

Shorts Attack
The best selected films from
interfilm Berlin – International Short Film Festival and Distribution
 

Retrospective
Fatmir Koci
 

APULIAN CINEMA DAYS
Edoardo WINSPEARE, Alessandro PIVA, Sergio RUBINI, Davide Marengo, Niko XHIRASOLA, etc.


Luce, with
the Best Directors
of Short Film

Corrado D’Errico - Roberto Rossellini -Michelangelo Antonioni - Dino Risi -
 Vittorio S
cala -
 Valerio Zurlini - Franceso Maselli - Giorgio Ferroni -Romolo Marcellini - Damiano Damiani
 
-
Federico Fellini


Passo a due
by Andrea Barzin


Ron Holloway,Tribute to
Parajanov


Cassavetes
"American Dreaming"

"Kosova Film"
The retrospective
of Best feature films from Kosova


"Time of Gypsies"

Feature & Documentary films from Balkan filmmakers

Jos Stelling

The Waiting Room (1996)
The Gas Station (1999),
The Gallery (2003)
Triptych - belong to the collection of 30 Erotic Tales produced by Berlin-based Regina Ziegler


Franko Nero

Special Guest in T.I.F.F ‘03

"Academy of Arts"

Retrospective of National Film School of Denmark, the winner of 3 of last 4 “Baby Oscars”. Lars Von Trier, Thomas Winderberg, etc.

Film school works from:
 Israel, Kosova and Finland
 

home  news  the festival  programme  history  submit   sponsors   partners   staff   contact

 

Copyright © 2005 ALBANIA ART INSTITUTE