TIFF NEWS
AWARDS 15th edition TIFF 2017 »   FEATURE JURY composed by Denis Côté (Canada) and Dritan Huqi (Albania) awards:   BEST FEATURE FILM   BEST FEATURE FILM Glory by Kristina Grozeva, Petar Valchanov | 2016 | Bulgaria, Greece | 97'   A movie that speaks to every time, place, and society – with an extraordinary development of a simple plot, which we live every day. A movie that carries a powerful message, but also a work of art with emotional and aesthetical values.   Një film që i flet çdo kohe, çdo vendi dhe çd... SHORT DOCUMENTARY FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) »   1,4 Sextillion Litre Doro Götz Germany 2017 8 Days of Parlor Zoe Phylactidou Cyprus 2016 Born of Stone Emilio Bellu Italy, Czechia 2016 Dragon Circle Gertrud Schulte Westenberg Germany 2016 Evripidou 14 Michael Demetrius Greece 2016 Golden Hour Claudia Vogt Germany 2017 Happy Happy Baby Jan Soldat Germany 2017 In Search of the Land Without Evil Anna Azevedo Brazil 2017 Jungle Colia Vranici France 2016 ... DOCUMENTARY Mid-length - TIFF 2017 (15'th edition) »   Everybody Knows... Elizabeth Murray Kristi Zea USA 2016 Imma Pasquale Marino Italy 2017 On the Edge of Life Yaser Kassab Syria 2017 Prohibited Visit Nikos Theodosiou Greece 2017 Saint Lazarus's Miracle Nicolas Muñoz Avia Spain 2016 Valentina Maximilian Feldmann Germany 2016 VIDEO ART - TIFF 2017 (15'th edition) »   Brutes Are Afraid of Silence Étienne Boulanger Canada 2016 Ex Terrat Reinhold Bidner Austria, France 2016 Final Gathering Alain Escalle France 2017 Finish Saeed Naghavian Iran 2017 Genesis Abtin Mozafari Iran 2017 Hey You! Tessa Garland UK 2016 Hiwa Jacqueline Lentzou Greece 2016 Hysteria Maurice Kelliher UK, Ireland 2016 Label Amir Lashkari Iran 2017 Lying Women Deborah Kelly Australia 2017 mo... STUDENT International - TIFF 2017 (15'th edition) »   Beer & Calippo Paul Ploberger Austria 2017 Best of Everything, Always Alexios Koukias-Pantelis UK 2017 Boundary Bartosz Brzeziński Poland 2016 Buoyancy Simon Valentin Denmark 2017 Casting Katarzyna Iskra Poland 2017 Digital Immigrants Dennis Stauffer, Norbert Kottmann Switzerland 2016 Donkey Xote Ottó Bánovits Hungary, Sweden 2016 Eat me! Ilina Perianova Bulgaria 2016 Empathy (a digital love letter) ... IN ALBANIAN - TIFF 2017 (15'th edition) »   A Long Way Home Ibër Deari Macedonia 2017 A True Story Viron Roboci Albania 2017 Conversation on Life Agim Abdula Macedonia 2016 Heaven Has Been Fooled Odeta Çunaj Albania 2016 Home More Raça Kosova 2016 Kaini Shaqir Veseli Albania 2017 Lord of the House Daniëlle Bremer Kosova 2017 Reverse Antipode Oltsen Gripshi Albania 2017 The Eagles Sokol Reka Belgium 2017 The Junction Xhelal Haliti Kosova 2... DOCUMENTARY Full-length - TIFF 2017 (15'th edition) »   69 Minutes of 86 Days Egil Haskjold Larsen Norway 2017 Blood and the Moon Tommaso Cotronei Italy, Yemen 2017 Jeffrey Yanillys Perez Dominican Republic, France 2017 Mr. Gay Syria Ayse Toprak Turkey 2017 Siberian Love Olga Delane Germany 2016 The Charro of Toluquilla José Villalobos Romero Mexico 2016 Tonino Daniele Ceccarini, Mario Molinari Italy 2017 SHORT ANIMATED FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) »   Aiport Michaela Müller Switzerland 2017 And the Moon Stands Still Yulia Ruditskaya Belarus 2017 Bystander Sheyda Kashi Iran 2017 Chill and Shivering Kwok Wai Chung Philip Hong Kong 2016 Confined Nico Bonomolo Italy 2016 Framed Marco Jemolo Italy 2017 In Exile Alexander Kurilov Moldova 2016 Light Sight Seyed M. Tabatabaei Iran 2016 Manivald Chintis Lundgren Estonia 2017 Nothing Happens Uri & Michel... SHORT FICTION FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) » 8 Minutes George Gogichaishvili, David Abramishvili Georgia 2017 A Swedish Classic Måns Berthas Sweden 2017 Animal Bahman & Bahram Ark Iran 2017 Blue in Green Leigh Heiman Pruzanski Israel 2016 Building No.13 Amir Gholami Iran 2016 Burning Slimane Bounia France 2016 Check-list Frédéric Mosbeux Belgium 2017 Everyday Philippe Orreindy France 2017 Fluffy Lee Filipovski Serbia 2016 FU Ilya Aksenov R... FEATURE FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) » A Balkan Noir Dražen Kuljanin Sweden, Montenegro 2017 Beneath the Silence Erez Mizrahi, Sahar Shavit Israel 2016 Black Crow Tayfur Aydin Turkey 2016 Daybreak Gentian Koçi Albania, Greece 2017 Directions Stephan Komandarev Bulgaria, Germany, Macedonia 2017 Glory Kristina Grozeva, Petar Valchanov Bulgaria 2016 Ministry of Love Pavo Marinković Croatia 2016 Mothering Roqiye Tavakoli Iran 2017 Unwanted Edon R...
Tuesday, 12 December 2017
international competition jury (SHORT)
Gentian Koçi
PDF Print E-mail
Was born in 1979, in Tirana. He was graduated in 2009 in film and television directing from the Academy of Film and Multimedia Marubi. He has worked for eight years as a camera operator at TV Klan, a national television channel in Tirana.  His films have participated in several national and international film festivals. The film entitled Antenna  was awarded the prize Best National Film in the International Documentary and Short Film Festival DokuFest, Prizren, Kosovo. His film entitled “Jinx in a jiffy” won the best editing prize in the Student International Film Festival, Early Bird Film Festival-Sofia,  and also a special mention in the international short film competition, Tirana International Film Festival, and  he was winner of the Best Albanian Short Film in Durres International Film Summerfest and Best Editing prize in 9/11 Film Festival in Kosovo. He was member of the jury of the National Competition in Dokufest 2010. Kosovo.

Gentian Rexhep Koçi ka lindur më 1979, në Tiranë. U diplomua në vitin 2009 si regjizor filmi dhe television nga Akademia e Arteve të Bukura dhe  Akademia e Filmit dhe Multimedias Marubi. Ka punuar për tetë vite si operator kameraman në televizionin Klan TV, një kanal kombëtar në Tiranë. Filmat e tij kanë marrë pjesë në festivale kombëtare dhe ndërkombëtare të filmit. Filmi i titulluar Antena mori çmimin Filmi Kombëtar më  i mirë në Filmat Dokumentar Ndërkombëtar dhe në Festivalin e Filmave me metrazh të shkurtër, DokuFest, Prizren, Kosovë. Filmi i tij i titulluar “Jinx in a jiffy” fitoi çmimin më të mirë të montazhit në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit Studentor, festivalin e filmit Early Bird – Sofia, dhe gjithashtu një çmim inkurajues në Kompeticionin Ndërkombëtar të filmit me metrazh të shkurtër, Festivali i Filmit Ndërkombëtar në Tiranë,  si dhe ka qënë fitues i Filmit Shqiptar më të mirë në Filmin Veror Ndërkombëtar të Durrësit  dhe çmimin më të mirë inkurajues të 11 Shtatorit në Festivalin e Filmit, Kosovë. Ka qenë anëtar jurie në Kompeticionin Kombëtar të Dokufest 2010. Kosovë
 
Burbuqe Berisha
PDF Print E-mail
Born in Skopje FYR Macedonia. She finished University of Arts, branch film director at University of Pristina, Kosovo. She completed MA in the same Faculty for film director and production. She has realised a number of short films, documentaries, TV and theatrical performances, is the winner of several awards in film festivals and theater with an international character. She worked for a year and a half as a manager in the ABC cinema, for four years worked as a producer in KosovaFilm and as a engaging professor at the Faculty of Arts acting before the camera, she has been a member of many professional juries at international film festivals. Currently she is director at the National Theater of Kosovo and Abfilm lead production.

E lindur në Shkup FYROM Maqedoni . Ka përfunduar fakultetin e Arteve dega Regji Filmit ne Universitetin e Prishtinës Kosovë. Ka përfunduar magjistraturë në po ketë fakultet për regji filmi dhe producion. Ka krijuar një numër te konsiderueshëm të filmave me metrazh te shkurtër, dokumentarë dhe televiziv dhe shfaqjeve teatrore, është fituese e disa  shpërblimeve në festivalet e filmit dhe teatrit  me karakter ndërkombëtar . Ka punuar për një vit e gjysëm si menaxhere  në kinema ABC , për katër  vite punojsi producente ne KosovaFilm dhe profesor i angazhuar në Fakultetin e Arteve në lëndën aktrim para kamerës , ka qenë anëtare e jurive profesionale në shumë festivale filmi me karakter ndërkombëtar . Aktualisht është drejtore në Teatrin Kombëtar te Kosovës dhe udhëheq produksionin  Abfilm .
 
Shpend Bengu
PDF Print E-mail
Diplomuar si Piktor - Grafist në Akademinë e Arteve të Bukura,  Tiranë. 2002  2005 : Pedagog i teknikave artistike nëpërmjet aplikimit të mjeteve informatike në kurset e Masterit të Multimedias të organizuara nga Universiteti i Kalabrisë. Shkurt 1997   2002    Profesionist i lirë.Gusht 1996   Shkurt 1997   Dekan i Fakultetit të Arteve Vizive në Akademinë e Arteve të Bukura të  Tiranës dhe profesor i grafikës, vizatimit, pikturës dhe i teorisë së komunikimit. Mars 1987  Korrik 1996  Pedagog në Liceun Artistik të Tiranës, në lëndët: pikturë, vizatim, grafikë dhe histori e shkrimit.Korrik 1986  Mars 1987  Piktor Grafist në Zyrën e Dezajnit të Ministrisë së Tregtisë.Shtator 2006  Fitues i Çmimit për Pikturën në Bienalen e Artit Kontemporan në Austri  Klagenfurt. Dhjetor 2005  Fitues i Çmimit “Best Experimental Film”   TIFF Tirana Film Festival  Edicioni i Tretë.

Graduated as Graphic Painter at the Academy of Fine Arts.  Tirana Albania.EMPLOYMENT RECORD. 2002  2005. Professor of artistic techniques through the application of the informatics means in the Master Multimedia courses organised by the University of Calabria.  February 1997  2002  Freelance artis. August 1996 - February 1997, Dean  of the Academy of Fine Arts in  Tirana, and professor of Graphic Design, Painting, and Theory of Communication. March 1987 - June 1996:  Artistic Lyceum, Tirana-Albania. Teacher of Painting, Drawing, Graphic Design, Letterform History. July 1986 - March 1987: Ministry of Internal Trade Tirana-Albania; Graphic Designer. September 2006  Winner of the price of the Painting in the Biennale Austria for the Contenporary Art, Klangenfurt.  December 2005  Winner of the price “Best Experimental Film”  TIFF Tirana Film Festival  Third Edition.
 


Festival Events

 

Festival Guests