TIFF NEWS
AWARDS 16th edition TIFF 2018 »   INTERNATIONAL FEATURE COMPETITION The jury composed by: Andrea Wink (Germany), Besnik Krapi (Kosovo), Marija Perovic (Montenegro) GOLDEN OWL - BEST FEATURE FILM Irina by Nadejda Koseva | Bulgaria | 2018 A strong story about surviving in unpleasant surrounding through female character that shows how we can forgive and find the hope at the end. Një historie të fuqishme mbi mbijetesën në një mjedis të pakënaqshëm përmes një personazhi femër, e cila tregon si mund të ... Newsletter 2018 »   Tirana International Film Festival is the most important cinematographic event that takes place in Albania. Not only because is the oldest and most experienced but also for the highest number of applications, selective films’ capability, the rich program, fascinating discoveries and premieres of the most important cinematic films’ market today in the world. For all mentioned reasons, Tirana International Film Festival after applying was qualified as Festival from  the  Academy of Art an... Programme 2018 » Competition: 1. FEATURE INTERNATIONAL COMPETITION (Feature - EYE on TIFF) 2. SHORT INTERNATIONAL COMPETITION (Live Action - Animation - Student - Video Art & Experimental) 3. DOCUMENTARY INTERNATIONAL COMPETITION (Feature - Mid - Short Lengths) 4. BALKAN COMPETITION (Feature - Short) 5. IN ALBANIAN COMPETITION Non Competition: 1. SPECIAL SCREENINGs 2. FOCUS ( For Another Dream May '68 - Oscar® Nominated Short films 2018 - OIPLA Animation Poland 2018 - IVAN ARGOTE Video Art) 3. PAN... Festival description » GENERAL INFORMATION Tirana International Film Festival, which is implemented by the Tirana Film Institute,  is the biggest and the oldest Film Festival in Albania, placed in the capital city Tirana. The Festival was created in 2003 (it was the first film festival after 1 decade of gap from the official state film festival organized during the communism regime until 1990). The Festival is internationally recognized and screens every year more than 200 movies of all genres (feature, short, fictio...
Thursday, 13 December 2018
The Balkans’ Forum of Young Filmmakers, an initiative of Tirana International Film Festival
PDF Print E-mail

The Balkans’ Forum of Young Filmmakers, an initiative of Tirana International Film Festival, will be held on Thursday, at 17.00 pm.  

The event will take place in the premises of the Center of Culture, Media and Publications of the Ministry of Defence.  

The Forum is supported by the Swiss Cultural Programme in the Western Balkans, thus showing the sensitivity of this organisation for cinema events addressed to the young generation.   The Swiss Cultural Programme has constantly supported Tirana international Film Festival throughout its eight editions.

The Forum will gather young filmmakers from the Western Balkan countries in a bid to share experiences and their know how in the filmmaking process.

Students of public and private film schools of Tirana will attend the event as well.

 

_______________________________________________________________________________

 

Ne kuadrin e Tirana International Film Festival organizohet ne sallen e konferencave te shtypit  te QKMBM ( Qendra e Kultures, Mediave dhe Botimeve te Mbrojtjes) diten e enjte ora 17:30 mbledhja e Forumit te Kineasteve te Rinj Ballkanike.

Ky forum mbështetet nga SCP Albania në Tiranë e cila ka ndjekur TIFF-in gjatë gjithë historisë duke u përpjekur me sensibilitetin karakteristik t'i qëndrojë pranë nismave me karakter kinematografik me një vemendje të vecante drejt moshës rinore.

Jane të ftuar kineastë të rinj nga këto vende të cilët do të ballafaqojnë eksperiencat e tyre me njëri tjetrin dhe do t'u përgjigjen pyetjeve të audicionit per temat e lartpermëndura.

Do të jenë të ftuar gjithashtu studentet e shkollave publike dhe private te kinematografisë në Tiranë.

 

 

 

 

Festival Events

 

Festival Guests