TIFF NEWS
AWARDS 15th edition TIFF 2017 »   FEATURE JURY composed by Denis Côté (Canada) and Dritan Huqi (Albania) awards:   BEST FEATURE FILM   BEST FEATURE FILM Glory by Kristina Grozeva, Petar Valchanov | 2016 | Bulgaria, Greece | 97'   A movie that speaks to every time, place, and society – with an extraordinary development of a simple plot, which we live every day. A movie that carries a powerful message, but also a work of art with emotional and aesthetical values.   Një film që i flet çdo kohe, çdo vendi dhe çd... SHORT DOCUMENTARY FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) »   1,4 Sextillion Litre Doro Götz Germany 2017 8 Days of Parlor Zoe Phylactidou Cyprus 2016 Born of Stone Emilio Bellu Italy, Czechia 2016 Dragon Circle Gertrud Schulte Westenberg Germany 2016 Evripidou 14 Michael Demetrius Greece 2016 Golden Hour Claudia Vogt Germany 2017 Happy Happy Baby Jan Soldat Germany 2017 In Search of the Land Without Evil Anna Azevedo Brazil 2017 Jungle Colia Vranici France 2016 ... DOCUMENTARY Mid-length - TIFF 2017 (15'th edition) »   Everybody Knows... Elizabeth Murray Kristi Zea USA 2016 Imma Pasquale Marino Italy 2017 On the Edge of Life Yaser Kassab Syria 2017 Prohibited Visit Nikos Theodosiou Greece 2017 Saint Lazarus's Miracle Nicolas Muñoz Avia Spain 2016 Valentina Maximilian Feldmann Germany 2016 VIDEO ART - TIFF 2017 (15'th edition) »   Brutes Are Afraid of Silence Étienne Boulanger Canada 2016 Ex Terrat Reinhold Bidner Austria, France 2016 Final Gathering Alain Escalle France 2017 Finish Saeed Naghavian Iran 2017 Genesis Abtin Mozafari Iran 2017 Hey You! Tessa Garland UK 2016 Hiwa Jacqueline Lentzou Greece 2016 Hysteria Maurice Kelliher UK, Ireland 2016 Label Amir Lashkari Iran 2017 Lying Women Deborah Kelly Australia 2017 mo... STUDENT International - TIFF 2017 (15'th edition) »   Beer & Calippo Paul Ploberger Austria 2017 Best of Everything, Always Alexios Koukias-Pantelis UK 2017 Boundary Bartosz Brzeziński Poland 2016 Buoyancy Simon Valentin Denmark 2017 Casting Katarzyna Iskra Poland 2017 Digital Immigrants Dennis Stauffer, Norbert Kottmann Switzerland 2016 Donkey Xote Ottó Bánovits Hungary, Sweden 2016 Eat me! Ilina Perianova Bulgaria 2016 Empathy (a digital love letter) ... IN ALBANIAN - TIFF 2017 (15'th edition) »   A Long Way Home Ibër Deari Macedonia 2017 A True Story Viron Roboci Albania 2017 Conversation on Life Agim Abdula Macedonia 2016 Heaven Has Been Fooled Odeta Çunaj Albania 2016 Home More Raça Kosova 2016 Kaini Shaqir Veseli Albania 2017 Lord of the House Daniëlle Bremer Kosova 2017 Reverse Antipode Oltsen Gripshi Albania 2017 The Eagles Sokol Reka Belgium 2017 The Junction Xhelal Haliti Kosova 2... DOCUMENTARY Full-length - TIFF 2017 (15'th edition) »   69 Minutes of 86 Days Egil Haskjold Larsen Norway 2017 Blood and the Moon Tommaso Cotronei Italy, Yemen 2017 Jeffrey Yanillys Perez Dominican Republic, France 2017 Mr. Gay Syria Ayse Toprak Turkey 2017 Siberian Love Olga Delane Germany 2016 The Charro of Toluquilla José Villalobos Romero Mexico 2016 Tonino Daniele Ceccarini, Mario Molinari Italy 2017 SHORT ANIMATED FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) »   Aiport Michaela Müller Switzerland 2017 And the Moon Stands Still Yulia Ruditskaya Belarus 2017 Bystander Sheyda Kashi Iran 2017 Chill and Shivering Kwok Wai Chung Philip Hong Kong 2016 Confined Nico Bonomolo Italy 2016 Framed Marco Jemolo Italy 2017 In Exile Alexander Kurilov Moldova 2016 Light Sight Seyed M. Tabatabaei Iran 2016 Manivald Chintis Lundgren Estonia 2017 Nothing Happens Uri & Michel... SHORT FICTION FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) » 8 Minutes George Gogichaishvili, David Abramishvili Georgia 2017 A Swedish Classic Måns Berthas Sweden 2017 Animal Bahman & Bahram Ark Iran 2017 Blue in Green Leigh Heiman Pruzanski Israel 2016 Building No.13 Amir Gholami Iran 2016 Burning Slimane Bounia France 2016 Check-list Frédéric Mosbeux Belgium 2017 Everyday Philippe Orreindy France 2017 Fluffy Lee Filipovski Serbia 2016 FU Ilya Aksenov R... FEATURE FILMS - TIFF 2017 (15'th edition) » A Balkan Noir Dražen Kuljanin Sweden, Montenegro 2017 Beneath the Silence Erez Mizrahi, Sahar Shavit Israel 2016 Black Crow Tayfur Aydin Turkey 2016 Daybreak Gentian Koçi Albania, Greece 2017 Directions Stephan Komandarev Bulgaria, Germany, Macedonia 2017 Glory Kristina Grozeva, Petar Valchanov Bulgaria 2016 Ministry of Love Pavo Marinković Croatia 2016 Mothering Roqiye Tavakoli Iran 2017 Unwanted Edon R...
Monday, 18 December 2017
DocuTIFF 2016
PDF Print E-mail

DocuTIFF 2016

TIRANA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL


DocuTIFF is organizing the second edition of 2016 festival, which will take place in Tirana, this coming June, 1–8, 2016 in the National Historical Museum, Open Air venue of NHM, Metropol Theatre, COD and TULLA Culture Center.

DocuTIFF aims to encouraging documentary film production in Albania and to give more chances to our filmmakers finding cooperation and enabling mutual contacts with their colleagues in our region, to build up a favorable climate creation in Albania and wider in region for development and cooperation of such productions.

PROGRAM

Open to any filmmaker from around the world DocuTIFF showcases the very best in documentary cinema from around the world, special programs & screenings, workshops & master classes, retrospectives, homage & tributes, international guests together with Galá Awards and other special events.

DocuTIFF invites all documentaries from established and debut filmmakers alike to submit their films in International Competition and In Albanian Competition.

JURY & AWARDS

On the occasion of this second edition of DocuTIFF, three international juries and Media Jury will evaluate and then select the best documentaries with awards presented on the closing ceremony.

Awards will be presented in the following categories:

Best Feature

Best Middle Length

Best Short

Best Film in Albanian

Best European Feature

Best European Short

Best Balkan Film

Best Debut Film

Media Award

Audience Award

Internet Vote


Official awards consist of a statue and a diploma. The cash prize in DocuTIFF is determined by the available budget.
Special awards can be given by organizers, Festival director, sponsors and partners, professional organizations, NGOs, media, etc.

NEW FEATURES – PARALLEL SCREENINGS

DocuTIFF has the pleasure to announce four optional services available for applicants.

The applicants must apply clearly for each one of these new services. Fill the appropriate field in the entry form.

  • DocuTIFF.TV Competition

With our media partners we offer the possibility to directors screening their films (selected for the official competitive program or not) to the Albanian audience and win the TV audience awards in a yearly competition.

  • DocuTIFF Online Library

With our partners altcine and altcineAction! TIFF offer the online presentation of each film, in a dedicated page, as a part of a film library, with all related information and with the possibility to receive comments from the international Internet audience and industry.  The screening of films is open to anyone without charges. The films will be available for viewing in the film library as long as director/producer wishes.

  • DocuTIFF Market Corner

DocuTIFF will create a market corner during the nine days, where potential buyers can watch all films and make their selection. DocuTIFF will also act as a festival promoter and distributor. In case of financial contract with a distributor, DocuTIFF will receive a fee of 5%.

  • DocuTIFF on Tour

DocuTIFF will act as ambassador for the submitted films and will travel with a selection to other Albanian cities during the year. DocuTIFF will also propose special screenings to other regional festivals in accordance to a specific subject or theme of each collaborative festival.

 


Contacts:

DocuTIFF - Documentary Tirana International Film Festival

P.O. Box 8361

mobile: +355 699337607 | +355 672088771

docutiff@gmail.com

www.tiranafilmfest.com

address: Njësia 5, Pall.1 Maji, Shk.18/54, 01101 Tirana-ALBANIA

facebook: docutiff

twitter: TiranaFilmFest

youtube: TiranaFilmFestival1

 

vimeo: tiranaiffestival

 

 


 

DocuTIFF 2016

TIRANA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL

Tirana Film Institute do të zhvillojë edicionin e dytë të DocuTIFF 2016 në Tiranë nga data 1–8 qershor 2016 në sallat dhe Open Air të Muzeut Historik Kombëtar, Teatri i Metropolit, COD dhe TULLA Culture Center.

 

DocuTIFF ka për qëllim të inkurajojë prodhimin e filmit dokumentar në Shqipëri dhe për t’iu dhënë më shumë shanse kineastëve shqiptarë për të gjetur bashkëpunim dhe duke bërë të mundur kontakte reciproke me kolegët e tyre në rajonin tonë dhe më gjerë.

 

Ky edicion i DocuTIFF organizohet nga Tirana Film Institute me  mbështetjen financiare të Bashkisë Tiranë dhe Ministrisë së Kulturës.

 

 

PROGRAM

E hapur për çdo regjisor nga e gjithë bota DocuTIFF do të shfaqë gjithshka të mirë të kinemasë dokumentare nga e gjithë bota, programe dhe projeksione speciale, seminare dhe masterklasa, retrospektiva, homazhe dhe tribute, mysafirë të huaj si dhe një ceremoni Galá të ndarjes së çmimeve si dhe ngjarje të tjera të veçanta.

DocuTIFF fton të gjitha dokumentaristët, veteranë apo debutues qofshin që të paraqesin filmat e tyre në konkurimin ndërkombëtar ose në shqip, në të gjitha formatet e filmit, video apo digital në këto kategori:

Filma të metrazhit të gjatë

Filma të metrazhit të mesëm

Filma të metrazhit të shkurtër

 

JURIA & ÇMIMET

Me rastin e këtij edicioni të parë të DocuTIFF, tre juri ndërkombëtare dhe juria e Medias do të vlerësojnë dhe më pas do të zgjedhin dokumentarët më të mirë duke i shpallur çmimet në ceremoninë e mbylljes.

 

Çmimet do të prezantohen në kategoritë e mëposhtme:

 

Best Feature Film

Best Middle Length Film

Best Short Film

Best Film in Albanian

Best European Feature Film

Best European Short Film

Best Balkan Film

Best Debut Film

Media Award

Audience Choice Award

Internet Vote

 

Çmime speciale mund të jepen nga organizatorët, Drejtori i Festivalit, sponsorët dhe partnerët, organizatat profesionale, shoqatat, media, etj.

 

 

Contacts & Postal Address:

DocuTIFF - TIRANA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL

P.O. Box 8361

Address: Njësia 5, Pall.1 Maji, Shk.18/54, 1101, Tirana-ALBANIA

Mobile: +355 693181539 | +355 672088771

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.tiranafilmfest.com

facebook.com/docutiff

twitter.com/TiranaFilmFest

 

Festival Events

 

Festival Guests